…MYAKHİSAR FORUMA HOŞGELDİNİZ…

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
…MYAKHİSAR FORUMA HOŞGELDİNİZ…

...AKHİSAR İMPARATORLUĞU...


    AKHİSAR KÖYÜ TARİHÇESİ

    Ąℓơηєωơℓƒ68
    Ąℓơηєωơℓƒ68
    FORUM KURUCUSU
    FORUM KURUCUSU


    Mesaj Sayısı : 59
    Site Puanı : -25
    Mesaj Puanı : 5
    Kayıt tarihi : 26/12/08
    Yaş : 39
    Nerden : AKSARAY
    Rep : AKHİSAR KÖYÜ TARİHÇESİ 1715sx3
    Ruh Hali : AKHİSAR KÖYÜ TARİHÇESİ Asabi10
    Takım : AKHİSAR KÖYÜ TARİHÇESİ 47881110

    tr AKHİSAR KÖYÜ TARİHÇESİ

    Mesaj tarafından Ąℓơηєωơℓƒ68 Çarş. 31 Ara. 2008, 17:48

    AKHİSAR KÖYÜ

    Akhisar Köyü, Aksaray 'ın Merkez ilcesine bağlıdır. (Ankara da kadim arşivinde 131 numarada kayıtlı, üçüncü Murat adına yazılan defterde bu köy, Hasan Dağı nahiyesine bağlı olarak gösterilmiştir. Malikanesinin de Zincirli Medrese sinin olduğu söyleniyor. 137 mükellef nüfusu vardır. Her evde beş nüfus kabul edildiğine göre 685 nüfusu var demektir ki, devrine göre çok kalabalık bir köydür.Köy, Arus, Değirmen, Soğan, Bostan vergileri veriyordu. Köy de iyi bal yetiştirilirdi.)Eski Akhisar kayalar içerisinde sarp bir yerdedir. Mağara çoktur. Kale kalıntıları vardır. Meşhur Canlı Kilise, Danişmendli çiftliği ve köyü Cemaleddin Aksarayi neslinin vakıf arazisinin bir kısmı bu köyün sınırları içerisindedir. Helvadere ve Mamasun Barajı sol sahil kanalı arazilerinin bir kısmını sular. Köy ve çevresinin çok eski bir tarihi vardır. Üstündeki kayalarda gemi tokası olduğu söylenirse de bunların kale kapısı kalıntıları olduğu sanılıyor.
    Bu günkü Akhisar Köyü, Hasan Dağı yolu üstünde Boğazkaya denilen düzlüğe inmiştir.Bu köyün meşhur semtleri şunlardır.
    1. Tanışmanlı (Çanlı Kilise buradadır)
    2. Akyokuş.
    3. Uzunyazı.
    4. Çukraş.
    5. Gavurçukuru.
    6. Kuzucu.
    7. Küçük Kuzucu.
    8. Kara Ağaçlık.
    9. Kesik Yar.
    10. Taş Kesti.
    11. Kuyubaşı.
    12. Kocaağıl (Burada kilise harabeleri vardır)
    Bu köy Ihlara ve çevre köylerden gelen halkın toplanmasıyla kurulmuş, gelenek ve göreneklerine bağlı, çok eski bir köydür.

    AKHİSAR KÖYÜNÜN COĞRAFYASI ve İKLİMİ

    Akhisar Köyü Aksaray' ın güneyinde Hasandağı yol güzergahında ilin doğusunda uzanan tepelerin devamının eteklerinde kurulmuş Aksaray' a karayollarının ölçümlerine göre 9 km. mesafededir. Ulaşımı Aksaray-Hasandağı yol güzergahından sağlanmaktadır. Coğrafi durumu ulaşıma elverişlidir. Köyün kuzeyinde Sağlık Kasabası, Batısında Karataş, Bağlı Köyleri, Doğusunda Çeltek Köyü ve Sevinçli Kasabası, Güneyinde ise Yuva Kasabası ve Karaören köyü bulunmaktadır. Köyün iklimi bölgenin genel tipik karasal iklim özelliklerini yansıtmaktadır. Karasal iklim nedeniyle ise bitki örtüsü bakımından zayıf bozkır niteliğindedir.

    AKHİSARDA TARIM VE HAYVANCILIK

    Akhisar Köyünün genel geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olup; köyün ekili arazisi Hasandağı bölgesindeki köyler arasında en geniş arazilerdendir. Yarı sulu tarım yapılmaktadır. Yetiştirilen tarımsal ürünler arasında, tahıl ürünleri başta olmak üzere endüstri bitkilerinden şeker pancarı, ayçiçeği, mısır ve yemlik bitkiler yetiştirilmektedir. Yetiştirilen ürünlerin büyük miktarı satılarak önemli bir gelir kaynağını teşkil etmektedir. Hayvancılık yönünden ise büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.Elde edilen süt ve peynirler satılarak aile bütçelerine ek gelir sağlanmaktadır.

    AKHİSARDA EKONOMİK DURUM

    Tarım ve hayvancılık dışında inşaat işçiliği,hasırcılık yapılmakla beraber Akhisar köyünde ikamet etmekte olup il merkezinde ticaretle uğraşan önemli esnaflar vardır, köy sınırları içerisinde dört adet bakkaliye ve köyün tanıtımında önemli yer tutan ve özel günlerde ve toplantılarda kullanılan petrol tesisive müştemilatı bulunmaktadır. Ayrıca köyün gelir kaynakları arasında İngiltere başta olmak üzere Avrupa' nın değişik ülkelerinde istihdam edilmiş olan köy vatandaşlarının nakdî yatırım ve katkıları da köyün ekonomisine önemli yarar sağlamaktadır.

    AKHİSAR KÖYÜ NÜFUSU

    Akhisar Köyünün 2006 yılında nüfusu Köy Muhtarlığındaki bilgilere dayanılarak yaklaşık 850' dir. Ancak köyün kayıtlı nüfusu İngiltere' de bulunan gurbetçi vatandaşlar ve köy nüfusuna kayıtlı olup ta Aksaray İl Merkezi ve ülkenin çeşitli illerinde yaşayanlarla birlikte nüfusun 1500 olduğu düşünülmektedir.

    AKHİSAR KÖYÜNDE YAŞAM
    Akhisar Köyünde yaşayan vatandaşlar Aksaray' ın gelenek-göreneklerine ve kültürel dokusuna uygun bir yaşam biçimini göstermekte olup; düğün, tören, bayram ve diğer toplu etkinliklerinden de İç Anadolu Bölgesinin karakteristik kültürel yapısını taşıdıkları görülmektedir.

    AKHİSARDA EĞİTİMİN TARİHÇESİ VE NECİP MÜNİRE ÖNEMLİ İLKÖĞRETİM OKULU

    Akhisar İlköğretim Okulunun Tarihçesi: Okulun arşivi ve köyde bulunan yaşlı ve ileri gelenlerden
    alınan bilgilerin yardımı ile hazırlanmıştır.
    Bu bilgiler ışığında Akhisar İlköğretim Okulu iki ayrı bahçe arazisi üzerinde, iki ayrı binadan oluşup,
    binaların her ikisinde de eğitim ve öğretim devam etmektedir.
    A-Bir nolu bina, 1957 yılında Devlet vatandaş işbirliği ile yığma taş bina olarak yaptırılarak,1961yılında Akhisar Köyü İlkokulu olarak eğitim ve öğretime açılmıştır. Bu bina üç derslik ve bir idare odasından ibaret olup, 1975 yılına kadar hizmet vermiştir. 1975 yılında ise okul, şimdiki birinci kademe binasına taşındığından, bu bina 2001 yılına kadar boş kalmış olup kullanılmamıştır.
    B-İki nolu bina 1975 yılında yine devlet ve vatandaş işbirliği ile üç derslikli ilkokul binası olarak yaptırılmış olup, eğitim ve öğretime aynı yıl açılmıştır.Bu bina yaptırılınca bir nolu binadan taşınılmış ve eğitim öğretim, 2001 yılına kadar bu binada birleştirilmiş sınıf uygulamalı olarak devam etmiştir. 2001 yılından itibaren zorunlu sekiz yıllık eğitim uygulamasından dolayı ikinci kademe de açıldığından, eğitim öğretim her iki binada da devam etmeye başlamıştır. 1997 2001 yılları arasında beşinci sınıfı bitiren öğrenciler, Sağlık Kasabası İlköğretim Okuluna devam etmişlerdir.
    Daha sonra 2001-2002 Eğitim ve Öğretim yılında Valilik emri ile İlköğretim Okulu kapsamına alınmış olup, Adı da Akhisar Köyü İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir.
    2004 - 2005 Eğitim ve Öğretim yılında okulumuz bünyesinde 1 Anasınıfı (Lojmanda), 3 derslik birinci kademe binasında, 3 derslik de ikinci kademe binasında, olmak üzere toplam 6 derslik ile eğitim öğretimine devam etmektedir. Okulumuzda şu an, 1 Müdür, 5 sınıf öğretmeni, 5 branş öğretmeni, 1 Anasınıfı öğretmeni kadrolu olarak görev yapmakta iken;
    2003-2004 eğitim öğretim yılında yine 1975 yılında olduğu gibi devlet vatandaş işbirliği çerçevesinde yeni okul binası inşaatı başlamış olup, iki katlı 12 derslikten oluşan yeni okul binası, Akhisar Nüfusuna kayıtlı Necip Önemli ve Eşi Münire Önemli tarafından P' si diğer P' si ise Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından inşa edilerek 2005 yılının mart ayında tamamlanmıştır.
    Yeni binanın açılışını 25 Mart 2005 tarihinde Sayın Milli Eğitim Bakanı Doç.Dr.Hüseyin ÇELİK' in teşrifleri ve ile yapılmış ve okulun adı daha önce Aksaray Valiliği ile yapılan protokol gereği Necip Münire Önemli İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir.
    2005/2006 eğitim öğretim yılı itabariyle ana binanın ihtiyaca cevap vermesi nedeniyle eğitim öğretim ana binada sürdürülmektedir. Ek binada bulunan üç derslik hafta sonu egzersiz çalışmaları ve TV ve Bilgisayar izleme bölümü olarak kullanılmakta. Diğer sınıfta toplantı ve hafta sonu dersleri yürütülmektedir.
    Okula eğitime katkı olarak 2005-2006 eğitim öğretim yılında 8 adet bilgisayar alınmış ve internet ağı sağlanarak öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.
    Okulumuzda 2005-2006 eğitim öğretim yılı itibariyle okul aile birliğimiz, okul kütüphanecilik kulübü, köy muhtarlığı ve köyün Aksaray il merkezinde ikamet eden ileri gelenleri ile işbirliği içerisinde okul kütüphanesi 1000 kitaplık kitabı bulunan ek binadaki boş derslikte düzenlenmiş durumdadır. Okul bahçesinde basketbol, voleybol, futbol, oyun alanı bulunmakla birlikte okulumuz bünyesinde satranç, halk oyunları, futbol ve kros takımları aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
    Necip Münire Önemli İlköğretim Okulunda ana sınıfı dahil 9 şubede eğitim öğretim 190 öğrenci ile devam etmektedir. Okulumuzda 1 müdür, 1 müdür yardımcısı, 6 branş öğretmeni, 5 sınıf öğretmeni ve bir anasınıfı öğretmeni görev yapmaktadır.
    Okulumuz önceki mezunları içerisinde İnşaat Mühendisi, Eczacı, Diş Hekimi, Öğretmen, Polis Memuru ve diğer kamu kurumlarında çalışan memurlar bulunmaktadır.
    Akhisar köyünde bulunan Necip Münire Önemli İlköğretim Okulu gerek fiziki kapasite gerekse eğitim öğretime verilen önem açısından sürekli gelişme göstermektedir.

    AKHİSAR KÖYÜNDE SAĞLIK

    Akhisar Köyünün içerisinde sağlık evi ve sağlık ocağı bulunmadığından dolayı köyün sağlık ihtiyacına Sağlık Kasabası Sağlık Ocağı (3 km) ve Aksaray İl Merkezindeki (9 km) çeşitli sağlık kurum ve kuruluşları cevap vermektedir.

    ÇANLI KİLİSE

    Batı tarafından binaya girildiğinde, binanın doğusunda büyük bir mihrap, sağında ve solunda da iki mihrapçık vardır. Mihrabın, tabandan itibaren yüksekliği 10 metreden fazla tahmin edilmiştir. Mihrapçıklara büyük mihraptan kubbeye yakın yükseklikte pencere gibi yarlar açılmıştır. Büyük mihrabın doğuya üç, Mihrapçıkların yine doğuya bir, bir buçuk metre kadar yükseklik ve 30-35 santimetre genişliğinde mazgal deliği şeklinde pencereleri vardır. Doğudan batıya içten içe uzunluğu 18 metre kadardır. Salonda küçük mihrap denginde ve sırasında dört fil ayağı vardır. Enleri 80 santimetredir. Mabede açılan orta kapının genişliği iki metredir. Kapının üstü tek taşla örtülüdür. Kenardaki iki kapının genişliği 125 santimdir. Her üç kapının üzerinde kemerli pencereler görülür. Pencerelerin taban genişliği kapıların genişliğine eşittir. Kuzeye ve güneye alt kısımda dörder, yukarıda ikişer mazgal deliği şeklinde 12 pencere açılmıştır. Batıdaki kapışı iki metre genişliğindedir. Üzerinde kemerli bir pencere vardır. Büyük salondan evvel iki buçuk metre genişlik ve 10 metre uzunlukta bir apsit vardır.

    Güneye açılan 1.20 metre genişliğinde bir kapı daha vardır. Üstünde 80 santim eninde ve 1.80 santim' yüksekliğinde beş pencere daha vardır. Güney ve kuzey duvarlarının yukarısında 1.40 genişliğinde ve 1.80 metre yüksekliğinde birer pencere dalla vardır. Sahanlığın kuzeyinde mabedin uzunluğunca devam eden üç buçuk en ve yedi buçuk metre boyunda bir oda vardır.Batı ve kuzeyden buraya açılan iki kapı ve ayrıca ışık delikleri, altı dikdörtgen şeklinde küçük pencereler vardır. Yerler serilmek üzere olan mabedin etrafındaki eski mağaralar, lahitler, Peri Bacaları dikkati çekmektedir.
    Şu anda eski köy diye bahsedilen viranşehir milattan önce 1000 yıllarında yapıldığı, milattan sonra 351 - 451 yıllarırı arasında roma imparatorluğunun ikiye bölünmesiyle, özellikle batı roma imparotorluğu döneminde aksaray yöresinde şiddetli meshep çatışmalarına sahne omuştur. Hasandağı - Akhiar köyü yöresinde Aziz Basel ve Gregerius dönemlerinde bölgeye 250 tane kayaların içerisine oyulmuş kilise yapılmıştır. Bu dönemlerde yörede 3 çeşit meshep yaşanmıştır, özellikle Akhisar yöresinde Arianizm meshebi yaşanırken, yörede bizans korusu dolayısıyla sığınakların içerisinde birçok dinadamı yetiştirilmiştir. Milattan sonra 551 -751 yılları arsında arap akınlarından korunmak amacıyla buralar sığınak olarakta kullnışlmıştır. İslamiyrtin kabuluyle birlikte buradaki din ve mesheplerin yaşantıları aynen devam etmiştir. Milattan sonra 1050 ile 1100 tarihleri arasında yine bizanslılar tarafından kayadan oyma bir kilise olan çanlı kiliseye bizans süsleme sanatı etkisiyle ek bir ilave daha yapılmıştır. Özellikle yörede tarihi arşivlerden alınana bilgilere göre, 4 kilise olduğu bilinmekle birlikte biz birçok kilisenin olduğu kanaatindeyiz. Kilselerin tamamındaki resimler Hz. İsa' nın göğe yükselişini anlatmaktadır. Milattan sonra ilk olarak taksara, daha sonra danişmentlü isimleri kullanılmıştır. Bahsedilen milattan önce 1000 yılında, milattan sona 1924 yılına kadar, birçok nedniyetin yaşandığı bu topraklarda, 1924 yılından sonra nüfus mübadelesi yapılarak hristiyanlık tarihi bir analamda sona ermiştir.

    ŞİMDİKİ HALİYLE ÇANLI KİLİSE (Akhisar Köyü) 15.08.2006

    Aksaray' a 11 km. uzaklıkta olup, Akhisar köyü sınırları içerisinde köye 4 km. uzaklıkta köyün kuzeydoğusunda yer almaktadır.
    Kilise ana kaya üzerine düzgün kesme taştan ve tuğladan almaşık duvar tekniği ile inşa edilmiştir.
    Kare planlı naostan oluşan yapıya batıdan narteks bölümü ile kuzeydeki şapel ve ek binanın daha sonraki dönemlerde eklenmesiyle oluşmuş, ana mekanı yüksek geniş elit kollu T tipi serbest haç planlı bir yapıdır.
    Yapı fresklerle süslenmiş olup,kilise binası ve freskler zamanla tahrip olmuştur. . Köy ile kilise arası yol stabilize ile Aksaray asfaltına bağlanmıştır.



    En son Dj Adnan tarafından Perş. 01 Ocak 2009, 02:25 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

      Forum Saati C.tesi 23 Kas. 2024, 15:11